Epilepsie bij honden

Wat veroorzaakt ‘harige tanden’ bij honden?

Geplaatst op

Ik hoor je al denken, harige tanden bij honden? Ja het kan echt, een van de vreemde dingen die je zou kunnen zien als je kijkt in de mond van je hond is haar dat onder het tandvlees en rond de tand vandaan komt. ‘harige tanden’ zijn geen vreemde ziekte, maar geeft een teken van huidproblemen aan bij honden. 

Een jeukende huid

Als de huid van een hond jeukt hebben honden de neiging om te ‘krabben’ door op hun huid te kauwen. Kort, grof haar dat vaak te vinden is bij bijvoorbeeld boksers en bulldogs blijft bij het kauwen op de huid, haar onder het tandvlees en tussen de tanden haken. Dit is vooral te vinden rond de snij- en hoektanden aan de voorkant van de mond.   

Ontsteking

Ondanks dat het haar afkomstig is van de hond zelf, ziet het immuunsysteem dit als een potentieel gevaar en ‘valt deze aan.’ Het resultaat: een ontsteking. Het verschilt per hond hoe heftig de ontsteking is of wordt. Voedsel en bacteriën hopen rondom de haren op, wat zorgt voor nog meer problemen met het tandvlees. Uiteindelijk zorgt dit alles voor terugtrekkend tandvlees, wat een kenmerk is van parodontale aandoeningen. Onbehandelde parodontale aandoeningen zijn erg pijnlijk voor je hond en kunnen leiden tot tanduitval. Als je haren om de tanden of onder het tandvlees uitziet komen maak dan een afspraak bij deklompdierenartsen.nl.  

Hoe voorkom je ‘harige tanden’ bij honden?

Je voorkomt harige tanden bij je hond door het probleem, dus een jeukende huid te voorkomen. Vlooienbeten, schurftmijten en allergieën voor bijvoorbeeld pollen, schimmels of ingrediënten in voeding zijn vaak de oorzaak. Door je dier te laten onderzoeken (lichamelijk onderzoek, diagnostische tests, zoals een schimmelkweek of allergietest) bij de dierenarts kan wellicht enkele oorzaken van de jeukende huid identificeren en behandelen. Mocht je haar rondom de tanden van je hond zien, probeer ze er dan voorzichtig uit te halen, voordat ze veel schade aanrichten. Het dagelijks poetsen van de tanden van je hond is ook zeker aan te raden.

Gerelateerde berichten

Handige tips bij de introductie van baby’s bij honden

Wanneer je een nieuwe baby mee naar huis neemt, kan datgene wat voor jou en je echtgenoot opwindend is, verwarrend en zelfs beangstigend zijn voor de...

Lees meer

Over ons

We houden je graag op de hoogte als het gaat over de gezondheid van honden. Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ epilepsiebijhonden.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden