Epilepsie bij honden

Handige tips bij de introductie van baby’s bij honden

Geplaatst op

Wanneer je een nieuwe baby mee naar huis neemt, kan datgene wat voor jou en je echtgenoot opwindend is, verwarrend en zelfs beangstigend zijn voor de hond. Denk er eens over na: die kleine baby lijkt een mens, maar hij ruikt, klinkt en beweegt als niets wat jouw huisdier ooit heeft gezien. En plotseling neemt dit vreemde, luidruchtige schepsel alle tijd en aandacht van zijn baasjes in beslag.

Honden kunnen leergierig zijn, maar ze kunnen ook jaloers zijn omdat ze niet meer in het middelpunt van de belangstelling staan. Door vooruit te plannen en de juiste stappen te zetten in de eerste weken van de komst van de baby, kunt je helpen een band te creëren tussen jouw nieuwe aanwinst en haar vierpotige oudere broertje of zusje. Dierenkliniek PETcomfort heeft aantal tips gegeven om dit zo goed mogelijk te doen:

Bereid jouw hond voor op de thuiskomst van de baby. Dit omvat een basisles in gehoorzaamheid om ervoor te zorgen dat jouw hond niet springt, luistert wanneer hij moet zitten, liggen en blijven, en komt wanneer je hem roept.

  • Maak geleidelijke veranderingen in de routines van jouw hond – zoals een verandering in waar de hond slaapt of wanneer hij wordt uitgelaten – voordat de baby thuiskomt. Dit is zodat de hond de veranderingen niet met de baby zal associëren. Doorloop de routine van de baby voordat de baby aankomt, inclusief het verschonen, voeden, schommelen en lopen met een lege kinderwagen.
  • Besteed twee tot drie weken voordat de baby thuiskomt minder aandacht aan de hoeveelheid spel en aandacht die je aan jouw hond geeft. Je wilt jouw hond niet “op het laatste moment” overstelpen met genegenheid, om het vervolgens te stoppen als de baby thuiskomt.
  • Speel een bandopname van verschillende babygeluiden in jouw huis af, zodat jouw hond zich kan aanpassen aan de nieuwe geluiden voordat je de baby naar huis brengt.
  • Zorg ervoor dat jouw hond aan baby’s geur kan wennen, zoals lotion, poeder, enzovoort. Als de baby eenmaal geboren is, breng dan een kledingstuk van de baby of een babydeken mee naar huis zodat de hond kan wennen aan de geur van de baby.
  • Voor de baby thuiskomt, moet je jouw hond leren om naar zijn plaats te gaan. Jij kunt een mat, bed of gedefinieerd gebied gebruiken om dit gedrag te leren, en het is gemakkelijk over te brengen naar andere locaties. Ga naast het bed of de ruimte staan waar je jouw hond naartoe wilt laten gaan. Wijs het gebied aan, prijs het zodra jouw hond op zijn plaats is, en beloon het met traktaties. Gebruik een ontspanningscommando zoals “Oké!” en gooi een traktatie om jouw hond aan te moedigen om van de mat af te komen. Wanneer jouw hond leert waar zijn plaats is, voeg dan een zit of lig toe. Gebruik “plaats” om te zeggen: ga waar ik wijs en ga dan zitten of liggen. Verhoog geleidelijk de tijd dat de hond op het bed blijft en geef jouw hond iets dat de moeite waard is op zijn plaats, zoals een kauwspeeltje.
  • Als je thuiskomt met de pasgeborene, groet dan eerst jouw hond alleen, zodat hij niet opgewonden raakt en op de baby springt.
  • Laat jouw hond een paar dagen wennen aan de geur, het zicht en het geluid van de baby voordat je deze dichterbij brengt.
  • Laat de hond na een paar dagen de baby snuffelen terwijl hij aan de lijn wordt gehouden. Aai hem en geef hem complimenten terwijl hij snuffelt. De meeste honden passen zich gemakkelijk aan, maar neem altijd voorzorgsmaatregelen. Laat de hond altijd toe om je en de baby te benaderen. Laat de hond zelf kiezen voor interactie met de baby, dit voorkomt beten.
  • Als jouw hond eenmaal gewend is aan de geur van de baby, laat de hond dan de baby snuffelen zonder de lijn. Jouw hond kan anders reageren als de baby plotseling schreeuwt, huilt of schopt en deze tekens interpreteren als een uitnodiging om te spelen of als een waarschuwing. Als je met de hond en de baby praat, houd de baby dan hoog en zorg ervoor dat er altijd een volwassene tussen de hond en de baby is: honden-volwassen-baby’s volgorde van zitplaatsen.
  • Geef jouw hond voldoende aandacht als de baby in de buurt is. Je wilt niet dat hij alleen leuke dingen meemaakt als de baby er niet is.
  • Straf de hond niet uit voor het oppakken van het speelgoed van de baby. Jij wilt niet dat de geur van de baby geassocieerd wordt met iets negatiefs. Vervang gewoon het speelgoed van het kind door het speelgoed van de hond.
  • Baby’s veranderen snel en het kan moeilijk zijn voor de hond om hier net zo snel aan aan te passen.
  • Zodra de baby begint te kruipen, zorg er dan voor dat hij/zij niet aan de staart of oren van de hond trekt. Knarsen en grommen zijn natuurlijke hondengedragingen wanneer ze een waarschuwing proberen over te brengen. Zelfs de meest tolerante hond heeft zijn grenzen!
  • Laat zelfs de meest betrouwbare hond nooit alleen met een baby of klein kind!
  • Zorg voor “veiligheidszones” voor de hond. Een veilige zone is een privéruimte – een krat, een bed, een gesloten wasruimte, etc. waar hij of zij kan wegkomen als de activiteit te veel voor hem of haar is. Kinderen mogen de privéruimte van de hond niet ” binnendringen”.
  • Het is oké om de hond uit de kamer van de baby te houden met een hekje of iets dergelijks, vooral als hij nieuwsgierig is en probeert op de wieg of luiertafel te springen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je graag op de hoogte als het gaat over de gezondheid van honden. Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ epilepsiebijhonden.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden