Epilepsie bij honden

Adviezen voor hondsdolheid bij honden en katten

Geplaatst op

De veiligheid van je huisdier is een topprioriteit. Als huisdiereigenaar wil je er zeker van zijn dat je je best doet om ze gezond en gelukkig te houden. Of je nu een nieuwe puppy of een groep harige vrienden hebt, gezondheid is een noodzakelijke factor om de groei en ontwikkeling van je huisdier in stand te houden. Gelukkig hebben wij voor jou deze adviezen voor hondsdolheid bij honden en katten om je te helpen bij een uitbraak of een besmettelijke ziekte, zodat je goed geïnformeerd blijft. We hebben met een dierenarts gesproken over hondsdolheid bij honden en katten en het belang om je huisdier te beschermen wanneer zij het het meest nodig hebben.

Wat is hondsdolheid?

Geen enkele huisdiereigenaar wil de stress van een uitbraak of een besmettelijke ziekte in zijn regio. Met een ziekte zoals hondsdolheid kan het de hele familie besmetten als het wordt blootgesteld aan hondsdolheid. “Hondsdolheid is een dodelijke ziekte van zoogdieren – inclusief mensen – die wordt veroorzaakt door besmetting met het hondsdolheidsvirus”, stelt Wilde.

Hoe komen honden en katten aan hondsdolheid?

Als je buiten bent, is het belangrijk om er rekening mee te houden hoe je en je honden of katten de ziekte kunnen oplopen. Er zijn meerdere dieren die de bron van de infectie of ziekte kunnen zijn.

    “Hondsdolheid wordt verspreid door het speeksel van besmette dieren, meestal door de beet van een besmet dier. Echter, blootstelling kan zich voordoen zonder dat er sprake is van een beet. Wilde dieren zijn de meest voorkomende bron van overdracht van hondsdolheid en de meest voorkomende dragers zijn stinkdieren, wasberen, vleermuizen, vossen en coyotes,” zegt de ondervraagde dierenarts.

Vanwege dit feit moet je je bewust zijn het gedrag van je hond of kat als je huisdier in contact is geweest met een andere dier.  Zoek indien nodig onmiddellijke medische zorg.

Vroege klinische tekenen van hondsdolheid bij honden en katten

Wanneer je reist met huisdieren en buitenshuis tijd doorbrengt, is het belangrijk om je huisdieren te allen tijde in de gaten te houden. Ook, met een uitbraak van besmettelijke ziekte, kan het afhankelijk zijn van de ziekte of het huisdier wanneer je de effecten zou kunnen zien.

Let op bij de volgende symptomen:

  • Verandering in gedrag
  • Verandering in vocalisatie
  • Agitatie en agressie
  • Kunnen hun vermogen om te slikken verliezen
  • Buitensporige speekselverwijdering/vertroebeling

Neem geen enkel risico voor de kosten voor een behandeling van je hond of kat. Neem een dierenverzekering die medicatie bij hondsdolheid vergoedt!

Gerelateerde berichten

Heeft mijn hond een epileptische aanval?

Epileptische aanvallen kunnen naast bij mensen ook voorkomen bij honden. Het is helaas een aanval dat relatief vaak voorkomt bij ons allerliefste...

Lees meer

Over ons

We houden je graag op de hoogte als het gaat over de gezondheid van honden. Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ epilepsiebijhonden.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden